Hoe ga je om met studiestress nu de scholen weer begonnen zijn?

Merk je dat de studiestress je al naar je hoofd stijgt? Heb je nu al een ellenlange to do list of twijfels over je eigen kunnen? Of zie je al op tegen de eerste examenronde en weet je niet hoe je je planning rond moet krijgen? Het begin van het schooljaar is altijd een moment waarop er veel veranderingen plaatsvinden. Iedere student heeft emoties en studiestress. Je ziet het alleen niet aan iedereen af. Als je merkt dat het je allemaal even te veel wordt, zorg dan dat je op tijd hulp zoekt. Het lijkt misschien makkelijk om jezelf te verliezen in verdovende middelen, maar er zijn veel betere oplossingen voorhanden. Het laatste wat je aan je planning wilt toevoegen is een behandeling alcoholverslaving.

Rustig gaan zitten en een plan van aanpak maken

De belangrijkste stap als je merkt dat de studiestress je even te veel wordt is om een plan te maken. Je weet dat binnenkort je eerste blok- en examenperiode eraan zit te komen. De zomer is net voorbij en voor je het weet staat deze volgende spannende periode voor de deur. Je bent misschien nog niet zover gekomen om echt te gaan studeren en je merkt dat de lessen veel van je tijd vragen. Het verwerken van alles kost wat tijd en je kan alsnog een planning maken voor de komende periode. Het is nooit te laat om te beginnen met studeren. Door even afstand te nemen krijg je overzicht en rust in je hoofd. Als je vastloopt op de lesstof dan kan het een goed idee zijn om de boeken eens aan de kant te leggen. Ga een stukje lopen, zet een raam open, eet iets lekkers of zet een pot thee. Een pauze heeft iedereen op sommige momenten nodig.

Merk je dat dit niet voldoende helpt?

Dan is het misschien tijd om hulp te zoeken. Je kan met je problemen terecht bij een speciale counselor van je school. Je hoeft je hiervoor niet te schamen. Er zijn al vele studenten je voor gegaan. Het is de baan van deze persoon en als je vastloopt dan word je echt niet raar aangekeken. Als dit je toch een stap te ver gaat dan kan je er altijd met je collega-studenten, vrienden of familie over praten. Er zijn vele mogelijkheden om je vooruit te helpen. Soms zijn het de kleine dingen die je helpen, maar een succesvol studiejaar kan je alsnog voor elkaar krijgen. Praten en hulp vragen kan je helpen om even over die drempel op je weg te springen en er weer flink tegenaan te gaan!